Vanaf 2025 willen 5 op de 10 Vlaamse lokale besturen hun loonbeleid moderniseren en medewerkers meer inspraak geven in de samenstelling van hun loonpakket. Dit wordt mogelijk dankzij het Rechtspositiebesluit van de Vlaamse Regering dat sinds 2023 cafetariaplannen toelaat. Uit onderzoek van Acerta Consult blijkt dat 22,7% van de lokale besturen momenteel geen keuze biedt, terwijl slechts 7,2% al een volledig cafetariaplan heeft geïmplementeerd. Toch toont de bevraging een duidelijke trend: 54,7% van de lokale besturen wil in 2025 meer keuzevrijheid invoeren.
Een cafetariaplan laat medewerkers toe een deel van hun loonpakket zelf in te vullen, bijvoorbeeld door loon in te ruilen voor voordelen zoals fietsleasing, extra vakantiedagen of andere fiscaal interessante opties. Dit systeem is gebruikelijker in de privésector, maar nu willen lokale besturen deze flexibiliteit overnemen om aantrekkelijker te worden als werkgever in een krappe arbeidsmarkt.
Volgens Els Meersseman van Acerta Consult biedt deze modernisering een win-winsituatie. Werknemers kunnen netto meer overhouden dankzij minder belasting op bepaalde voordelen, terwijl lokale overheden beter kunnen concurreren met de privésector om talent aan te trekken. Zo kunnen zij zich sterker positioneren als aantrekkelijke werkgevers.
De modernisering van het loonbeleid staat hoog op de agenda bij Vlaamse lokale besturen. Voor 14,6% is dit de topprioriteit in 2025, terwijl 43,7% het als een van hun belangrijkste speerpunten ziet. Alleen ‘opleiding en leiderschapsontwikkeling’ wordt als nog belangrijker beschouwd.
Over de cijfers
De resultaten in dit artikel zijn gebaseerd op een bevraging uitgevoerd door Acerta Consult onder 200 HR-verantwoordelijken van publieke besturen, waaronder 150 HR-verantwoordelijken van lokale besturen, zoals gemeenten, OCMW’s, zorgbedrijven, provinciebesturen en hulpverleningszones. De bevraging vond plaats tussen 25 september en 16 oktober 2024.
Bron: Acerta-consult, Steeds meer lokale ambtenaren kunnen zelf extralegale voordelen kiezen