Sorting by

×

Vlaams ‘bruggenbouwer’ en oud-burgemeester Willy Kuijpers overleden

Oud-burgemeester van Herent en Volksunie-boegbeeld Willy Kuijpers overleden: “Vlaamse strijder, fijne mens”

Oud-politicus Willy Kuijpers is overleden. Kuijpers was jarenlang burgemeester van Herent voor Volksunie/N-VA, maar kon ook een rijke parlementaire loopbaan voorleggen. Hij viel op door zijn idealistische strijd voor de Vlaamse zaak, maar ook voor onderdrukte bevolkingsgroepen in de rest van de wereld. Kuijpers werd 83.

Voor een bepaalde generatie klinkt de naam Willy Kuijpers als een klok. Als Vlaams-gezind politicus voor de Volksunie (later N-VA), herkenbaar aan zijn favoriete schoeisel: sandalen, maakte hij in de jaren 70 opgang in de politiek.

“Hij was begonnen in de Chiro, had aanvankelijk geen enkele band met het Vlaams nationalisme, maar werd al snel een van de grote voortrekkers”, herinnert voormalig Vlaams minister-president en huidig Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) zich. Kuijpers gaf onder meer een eigen magazine uit, onder de titel “Nieuw Vlaanderen”. “Hij had snel een heel grote naambekendheid.”

In de lokale politiek van Herent was Kuijpers erg aanwezig. Eerst als gemeenteraadslid, later als schepen en vanaf 1995 tot 2012 als burgemeester van zijn gemeente. Maar ook in de nationale en de internationale politiek deed hij het goed. Van 1971 tot 1984 was hij Kamerlid en begin jaren 80 zetelde hij ook in de Vlaamse Raad. In 1984 werd hij verkozen als Europees parlementslid en tussen 1989 en 1995 zetelde hij in de Senaat. De twee jaren nadien was hij ook nog even Vlaams parlementslid, maar hij legde dat mandaat om gezondheidsredenen neer.

Bekijk hieronder enkele opvallende fragmenten uit het archief, lees

Kuijpers voerde, vanuit zijn Vlaamse overtuiging, doorheen zijn loopbaan strijd voor een hele rist verdrukte bevolkingsgroepen in de wereld, van Basken over Koerden tot Armeniërs. Vooral zijn pro-Baskische activisme was opmerkelijk: aan de kathedraal van Guernica ging hij, ten tijde van de Franco-dictatuur, pamfletten uitdelen voor een vrij Baskenland. Hij werd opgepakt, in de cel gegooid en nadien het land uitgezet.

CATALONIËNationalisten aller landen, verenig u: waarom de N-VA zo begaan is met Catalonië

“Hij was zeer betrokken en zeer sociaal”, weet Bourgeois. Zo ving hij in zijn open huis kinderen op. “Dat was een heel groot warm nest waar heel veel mensen welkom waren.”

“Hij was ook een non-conformist: hij mocht niet de Kamer binnen omdat hij aankwam zonder das en pak. Hij haalde ook heel wat grappen uit, als een soort Tijl Uilenspiegel. Legendarisch is zijn luide roep in Barcelona na een toespraak van een Catalaans politicus: ‘Pujol, kust mijn hol!’.”

Kuijpers nam in 2016 afscheid van de politiek, maar twee jaar later duwde hij nog wel de lokale N-VA-lijst van Herent om zijn partij te steunen. 

“Vaderfiguur”

Dankzij zijn idealen en stijl was Willy Kuijpers geliefd aan beide kanten van het politieke spectrum. Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) spreekt op Facebook zijn medeleven uitaan de familie van Kuijpers en de inwoners van Herent. “Willy was een fijne en humoristische man, was er steeds voor zijn inwoners en ging 100 procent voor zijn idealen. Rust zacht.”

Ridouani’s partijgenoot Kathleen Van Brempt spreekt van een “warm, open en teder mens”. “Willy was een politicus met duidelijke idealen, fijnzinnige humor en een hart voor wie te vaak werd vergeten. Of dat nu Basken, Koerden of Vlamingen waren. We zullen je missen.”

Bron: VRT-nieuws, 18 november 2020

redacteur: Stefan Grommen 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/18/willy-cuypers-overleden/

lees ook: keurige taal is de eerste plicht van de overheid

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid