Sorting by

×

Financiën steden en gemeenten blijven gezond

Ondanks de stijgende kosten blijven de financiën van de Vlaamse lokale besturen gezond. Zo blijven de schulden van de steden en gemeenten onder controle en vallen de lokale investeringen niet stil ondanks de sterk gestegen kosten voor energie, personeel en sociale steun. Dat blijkt uit een analyse van de begrotingen van 292 van de 300 lokale besturen die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) vrijdag heeft voorgesteld.

ltoBron: BELGAHet Nieuwsblad – 13 01 2022

Verschillende crisissen zetten de begrotingen van steden en gemeenten onder druk. Zo is er de energiecrisis die weegt op de energiefactuur. De steden en gemeenten verwachten dat de energiekost in 2023 zal stijgen naar 529, meer dan dubbel zoveel als de eerder geraamde 241 miljoen euro. Daarnaast zijn er de stijgende personeelskosten. Die worden nu in 2025 geraamd op 6,98 miljard euro of 700 miljoen euro meer dan de eerdere raming. Naast de stijgende kosten voor energie en personeel nemen ook de uitgaven van de OCMW’s in 2023 toe. Ze stijgen met 155 miljoen euro, of bijna 20 procent meer dan het bedrag dat ze eind vorig jaar raamden. 

Maar ondanks die stijgende kosten blijven de lokale financiën globaal genomen wel gezond. Zo stabiliseert de schuld en stijgen de investeringen nog licht. 

Gezonde financiële basis

Dat de financiën van de lokale besturen zich “weerbaar” tonen tegenover de crisissen, heeft volgens minister Somers te maken met verschillende zaken. “De gemeenten hadden een gezonde financiële basis”, klinkt het. “Daarnaast zijn de fiscale ontvangsten gestegen, vooral door de inflatie en de groei en niet zozeer door de verhoging van de belastingtarieven. Verder hebben de lokale besturen efficiëntie-oefeningen gedaan en nagedacht over hun kerntaken. En tot slot is er de inspanning vanuit het Vlaams niveau met naast de jaarlijkse groei van het Gemeentefonds (3,5 procent) ook midelen voor het Kopenhagenfonds voor fietspaden, de middelen voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact en de extra 370 miljoen euro die we hebben vrijgemaakt”, aldus minister Somers. 

Om de begrotingen in de toekomst op koers te houden, suggereert de Open VLD-minister om verder na te denken over efficiëntie-oefeningen. “Fusies zijn daarbij alleszins een van de mogelijke oplossingen”, klinkt het.

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid