Sorting by

×

Leraar van het Jaar (2024)

Bron: Klasse 25-6-2024 22:43

Categorieën: Overheid – kandidaat, Overheid – werkgever

 Leraar van het Jaar is een campagne van Klasse om alle onderwijsmensen in de bloemetjes te zetten. Dit jaar ging de jury op zoek naar aanstekers op school: leraren die het vuur aanwakkeren bij leerlingen en collega’s motiveren om mee te doen en te denken. Klasse ontving 19.000 nominaties, een record. Uit alle aanstekelijke verhalen werd  1 symbolische winnaar gekozen.

Het werd Pris Van Overschelde, leraar van de 3e kleuterklas in De Lettertuin in Opwijk.

Kleuterklas vormt basis voor een vlotte schoolcarrière  

“De kleuterklas als ‘veredelde opvang’ waar we vooral spelen, dat stereotype moet eruit”, vindt Pris. “Want we leren hier zo veel, en op een onderbouwde manier. Klankbewustzijn, taalrijke gesprekken, rekenbegrippen … Die zijn nodig voor een vlotte start in het 1e leerjaar. En die basis rendeert hun hele schoolloopbaan.” 

Pris vindt het minstens even belangrijk dat de kleuters gráág naar haar klas komen, zichzelf kunnen zijn en haar vertrouwen. “Een kind met een slechte dag negeer ik niet. Mijn kleuters moeten hun gevoelens durven tonen, daaraan spendeer ik ook tijd. Als ik een kind uit zijn schulp kan laten kruipen, ben ik geslaagd.” 

De nieuwe Leraar van het Jaar krijgt het verder voor elkaar  collega’s mee te trekken in nieuwe dingen die ze leerde en uitprobeert. Door hen uit te nodigen in haar klas, door veel te overleggen. “Ze maakt er een samen-verhaal van: wat leer jij van mij, wat neem ik mee van jou”, legt juf Mieke van het 1e leerjaar uit. “We garanderen een vlotte overgang van haar naar mijn klas. En dat is niet evident.” 

Impact op het hele schoolteam 

Ook voor een luisterend oor lopen collega’s bij Pris langs. “Ze is er altijd als je haar nodig hebt”, vertelt Charlotte. “Ze is de lijm in ons team”, bevestigt directeur Christoph. “Vrolijke noot in de lerarenkamer, organisator van teamactiviteiten, maar ook degene die zorgt dat een zieke collega een kaartje krijgt.” Pris’ geheim? “Alleen omdat ik hier 100% mezelf mag zijn, kan ik die rol van aansteker vervullen.”  

“Veel leraren tonen initiatief en nemen collega’s op sleeptouw. Zo krijgen directeurs versterking van leraren die spontaan een leidersrol opnemen. 

Bron: Klasse,25 juni 2024  Kleuterleraar Pris Van Overschelde is leerkracht 2024

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid