Sorting by

×

Creativiteit bij de overheid ? Niet minder, maar anders !

 

Ambtenaren bij de overheid worden minder geassocieerd met creativiteit. Vaak komt eerder het behoudsgezinde naar voor.

Pragmatisch, reactief en realistisch

Onderzoeker Glenn Houtgraaf  van Radboud/Erasmus Universiteit Rotterdam en collega’s ontdekten  dat mensen in dienst van de overheid wel degelijk creatief zijn, maar ook dat deze creativiteit vooral pragmatisch, reactief en realistisch van aard is.

Ze baseerden zich daarvoor op systematisch literatuuronderzoek. Ze definieerden daarbij creativiteit in de publieke sector als ‘ambtenaren die op nieuween bruikbare ideeën komen door middel van verscheidene werkwijzen’.

Werken voor de overheid betekent werken in een omgeving met factoren die creativiteit juist limiteren, in plaats van stimuleren. Dat maakt ambtenaren niet inherent minder creatief, maar de omgeving belemmert ze om dit tot uiting te brengen.

Het stereotype dat ambtenaren niet creatief zijn, is in ieder geval echt niet waar, concludeert Houtgraaf. Zijn bevindingen tonen echter wel aan dat creativiteit in de publieke sector iets anders betekent dan in het bedrijfsleven. ‘Bij creativiteit denken we aan brainstormende mensen die in een soort autonoom proces op zoek gaan naar nieuw ideeën.

Creativiteit in de publieke sector: oplossingsgericht in samenwerking met anderen.

Creativiteit in de publieke sector blijkt opvallend minder autonoom. Ambtenaren gebruiken meestal kennis van stakeholders om te komen tot nieuwe ideeën; ze werken oplossingsgericht, bijvoorbeeld wanneer zich binnen de dienstverlening een probleem voordoet. De overheid reageert op de behoefte van de samenleving, en komt minder vaak uit zichzelf met creatieve ideeën.’

 

Bron: Ambtenaar is afwijkend creatief, Binnenlands Bestuur, 17 – 15 09 2023

 

 
 

​ 

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid