Sorting by

×

Het succes van de fiets

 

 

Bron: Acerta – 12 september 2022

Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur

Nooit eerder leaseden zoveel Belgen een fiets via het werk. In de eerste helft van dit jaar pendelden 9,1 % meer werknemers met een leasefiets naar kantoor in vergelijking met vorig jaar. Ten opzichte van drie jaar geleden gaat het zelfs om een toename met 127 %. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 260.000 werknemers door hr-dienstenbedrijf Acerta aan de vooravond van de Week van de Mobiliteit. Ook de bedrijfswagen is de laatste jaren een pak groener geworden: 11 % van de bedrijfswagens heeft intussen een stekker of een hybridemotor. Nog goed nieuws: het gebruik van het mobiliteitsbudget ging maal vijf ten opzichte van 2021.

 

Fietslease bereikt record

Je kan er niet meer omheen: de elektrische fiets domineert steeds vaker ons straatbeeld. Dat komt voor een deel door de populariteit van de fietslease, want meer en meer Belgen leasen een fiets via hun werkgever. Uit de cijfers van Acerta blijkt dat de fietslease in de eerste helft van 2022 een record heeft bereikt: 1,3 % van de werknemers in ons land heeft een leasefiets van het werk. Dat is een stijging van 9,1 % ten opzichte van vorig jaar. De toename in vergelijking met de jaren voordien is nog spectaculairder: +38,3 % in vergelijking met 2020 en +127,2 % in vergelijking met 2019.

 

De lokale besturen en de fiets

De reglementaire basis voor het invoeren van fietsmobiliteit in een lokaal bestuur is terug te vinden in het besluit van de Vlaamse Regering.

Artikelen 10, 12, 13, 17 en 19 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.

 

Wat wordt bedoeld met “fietsmobiliteit”? 

Dat begrip is ruimer dan een fiets ter beschikking stellen aan de personeelsleden.  Er kunnen ook bijkomende elementen in verband met het fietsen worden aangeboden, zoals een fietsverzekering (een verzekering lichamelijke letsels bij het fietsen of een fietsdiefstalverzekering), de aankoop van diverse artikelen die het fietsen vergemakkelijken zoals een fiets-gps, aangepast veiligheidsmateriaal, aangepaste kledij, enzovoort. Ook een onderhoudscontract om de fiets in optimale conditie te houden behoort tot de mogelijkheden. 

​ 

Laat een reactie na

Archief

Categorieën

NIEUWSBRIEF OVERHEID

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid

Advertenties
Geverifieerd door MonsterInsights