Tips voor de werking van de gemeenteraad
Maak ruimte voor debat
Gedurende een zittingsjaar (dus niet tijdens iedere zitting) moet er ruimte gemaakt worden voor actualiteitsdebatten, oriënterende debatten en themadebatten. Actualiteitsdebatten geven aan alle raadsleden over meerderheid en oppositie heen de kans om een thema op de agenda te zetten. Een vaak gehoorde verzuchting is het gegeven dat gemeenteraadsleden pas in een finale fase betrokken en/of geïnformeerd worden over (belangrijke) dossiers. Tijdens oriënterende debatten kunnen grotere dossiers in een eerder stadium op raad en/of commissie besproken worden zonder dat gemeenteraadsleden tegelijk een finale beslissing over dit dossier dienen te maken. Themadebatten kunnen dan weer bijvoorbeeld één of twee keer per jaar georganiseerd worden rond een specifiek beleidsdomein. Gemeenteraadsleden krijgen zo de kans om zich te buigen over thema’s zoals mobiliteit, energie en vrije tijd, deze ten gronde te bespreken en onderling opinies/visies uit te wisselen.
Opwaardering van de rol van raadsleden
Verder moet de rol van de raadsleden opgewaardeerd worden. Zij moeten meer en betere instrumenten krijgen om te kunnen wegen op de debatten. Daarbij zijn de hanteerbaarheid en leesbaarheid van de dossiers van belang.
Betere controlefunctie
Ten slotte is het opportuun om te bekijken in welke mate raadsleden belangrijke thema’s die werden toegewezen aan andere entiteiten, zoals politie, brandweer en afval, beter kunnen controleren vanuit de gemeenteraad.
Bron: https://beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be/document-view/62BD60AF8E6C4430A8896EB3