Thuiswerk. Vandaag lijkt het bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de ambtenaar. Toch betekende de coronaperiode misschien voor vele ambtenaren een eerste kennismaking met het werken vanop afstand. Als werkgever behoort de federale overheid tot één van de pioniers van het thuiswerken, en nog steeds maakt een grote meerderheid van het overheidspersoneel gebruik van de mogelijkheid.
Van een enkele thuiswerkdag per week tot het maximum van drie dagen, de keuze voor een bepaald werkregime is vaak afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. De federale overheid maakt – wanneer de job het toelaat – van thuiswerk een speerpunt in een mensgerichte hr-aanpak. Zo vinden medewerkers steeds het goede evenwicht tussen werk en privé. .
De voordelen van een thuiskantoor
Natuurlijk zijn er aandachtspunten bij het organiseren van thuiswerk. Zo maken ze bij de federale overheid duidelijke afspraken over de arbeidstijd, het gebruik van digitale werkmiddelen buiten de werkuren en de mogelijkheid tot digitale deconnectie. Want de knop kunnen omschakelen wanneer de werkdag om is, daar heb je eenvoudigweg recht op. Als overheid is het waken over het welbevinden van de medewerkers belangrijk en heeft men ook oog voor de risico’s van thuiswerk. Sociaal contact? Daarvoor blijft het kantoor belangrijk.
Daar staat tegenover dat heel wat mensen zich vaak beter kunnen concentreren en taken sneller afwerken dan wanneer ze op kantoor werken. Tijdswinst dus! Ook de tijd die medewerkers normaal gezien nodig hebben om zich te verplaatsen, kan nu anders worden ingezet. Dat heeft niet alleen een positief effect op mobiliteit, maar net zo goed op de werktevredenheid.
Bovendien is er een tussenkomst voorzien in internet- en communicatiekosten van zodra je één dag telewerkt in een maand. Voor de onkosten van water, elektriciteit, verwarming, klein computermateriaal,… is er een vergoeding als een ambtenaar minstens vier dagen telewerkt in een maand.
Meer flexibiliteit zonder het sociale contact en cruciale overlegmomenten met de collega’s te missen? Een evenwicht waar de federale overheid blijvend aandacht aan besteedt. Zo kan ook deeltijds thuiswerken , en dankzij oplossingen zoals hybride vergaderingen kan men een overleg thuis volgen terwijl collega’s samenzitten op kantoor.
Grote tevredenheid bij werknemers
Ongestoord kunnen werken, en daarbij voldoende ruimte kunnen inbouwen om werk en privé met elkaar te verzoenen, het zijn voor werknemers de belangrijkste redenen om thuis te werken. Dat dat z’n effecten heeft op het welbevinden, is dan ook een logisch gevolg.
Bij een bevraging die de FOD BOSA in 2021 uitvoerde bij 12.182 medewerkers gaf 87% aan dat ze zich tevreden voelden sinds ze telewerken. 85% van hen had het gevoel dat hetzelfde gold voor collega’s. Hoewel niet elk thuiswerkkantoor is uitgerust volgens de basisprincipes van een goede ergonomische werkplek, meende 74% zelfs een positief effect op de gezondheid vast te stellen. Ook als het gaat over autonomie en waardering, belonen werknemers thuiswerken met bijzonder goede scores. Zo bevestigt 95% van de respondenten vertrouwen te krijgen van de leidinggevende. Eenzelfde percentage geeft aan het werk zelf te kunnen organiseren.
Bron: Federale overheid, 13 april 2023