Sorting by

×

Terug meer ambtenaren bij Vlaamse en federale overheid

 

Zowel bij de Vlaamse als bij de fede­rale overheid werken opnieuw meer ambtenaren dan een jaar eerder. Federaal gaat het onder meer om aanwervingen bij Vreemdelingenzaken om de migratiecrisis aan te pakken. 

Het beheersen van de migratiecrisis en de strijd tegen drugs hebben ertoe geleid dat er voor het eerst in jaren opnieuw meer ambtenaren bij de overheid werken.

In Vlaanderen gaat het om een lichte groei tot 29.002 ambtenaren, ongeveer evenveel als drie jaar eerder. Op federaal niveau zijn er na eerdere dalingen ongeveer 1500 medewerkers bijgekomen, tot 79.800. Daarmee zit men weer op het ­niveau van vijf jaar geleden. 56% van de medewerkers zijn vrouwelijk, 44% mannelijk.

 

Vreemdelingenzaken en financiën

Volgens minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) heeft de stijging onder meer te maken met de extra aanwervingen op de Dienst Vreemdelingenzaken om de migratiecrisis aan te pakken. Ook zijn er bij Financiën extra mensen gekomen om de Antwerpse haven te versterken.

De lichte aangroei levert alvast weer debat met aan de ene kant vakbonden, aan de andere zijde de voorstanders van een afgeslankt overheidsapparaat.

 

Meer Vlaamse ambtenaren gewenst ? 

Deze legislatuur heeft de Vlaamse overheid al 1,5 miljard euro uitgegeven aan consultancyopdrachten. Dat heeft viceminister-president en minister voor Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement.

De minister verwijst  voor haar departement daarbij  naar enkele onverwachte gebeurtenissen, zoals de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingencrisis en de apenpokken.”Hopelijk beseft iedereen dat die stortvloed aan onverwachte crisissen de nood aan extra ondersteuning hoog heeft gemaakt om die toevloed de baas te kunnen.”

Vanuit de oppositie kwamen er heel wat vragen. Dat er een debat en vragen komen over de groeiende rol van consultancy-opdrachten bij de overheid is volgens minister Crevits terecht. Zelf is de CD&V-minister naar eigen zeggen “de grootste fan van een overheid die de kerntaken bij zich houdt”. 

 

Bron: De Standaard – 22 mei 2023    –  Statistieken federale overheid.

Bron:  VRT-Nieuws – 23 mei 2023 – Vlaamse overheid gaf deze legislatuur al 1,5 miljard euro uit aan consultancy

 
 
 
 

​ 

Laat een reactie na

Archief

Categorieën

NIEUWSBRIEF OVERHEID

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid

Advertenties
Geverifieerd door MonsterInsights