Sorting by

×

Werken bij lokale besturen: prijs voor het team (Servantes Award)

Op 26 oktober 2023 werd  voor de tweede keer de Servantes Award uitgereikt, de prijs voor de medewerkers van lokale besturen. Met die prijs wil Servantes de local civil servant huldigen en het werken bij lokale besturen in een positief daglicht stellen.

De prijs voor het team bekroont een groep van vijf à tien medewerkers (bv. een dienst, een departement) dat succesvol een moeilijke periode is doorgekomen, een bijzondere inspanning geleverd heeft, een belangrijk project met succes heeft afgewerkt of een bijzonder initiatief genomen heeft.

Foto: Ronny De Coster

Team-HR heeft met een ambitieus veranderingsprogramma een nieuwe wind laten waaien in het lokaal bestuur De Panne. Mede dank zij hun initiatieven zette De Panne grote stappen naar een moderne, efficiënte en aantrekkelijke organisatie en werd De Panne een sterk merk op de arbeidsmarkt.

“Wij zijn ambassadeurs van het nieuw HR-beleid en vinden het dan ook onze taak om andere lokale besturen te bekeren”, glundert Gregory Brunin, HR-manager.

Het team Projectclub is een dienstoverschrijdend team dat de projectmatige aanpak op de kaart heeft gezet binnen het lokaal bestuur De Panne: 50 van de 300 medewerkers zijn lid van de ‘Project Club’. Projecten verlopen sneller en efficiënter, wat perfect past in de waarden die het bestuur uitdraagt.

Het oordeel van de jury is dat de combinatie van deze twee teams een toonbeeld is van een quasi perfect HR-beleid. “Het geheel getuigt van een grote ambitie en biedt inspiratie voor andere lokale besturen. Deze laureaten mogen zich terecht ambassadeurs noemen van een nieuw HR-beleid.”

Tweede plaats: De tweede prijs voor beste team blijft in West-Vlaanderen. Het nieuwe samengestelde ‘Team Oekraïne’ van het OCMW Brugge moest in maart 2022 bijzonder snel schakelen. Initieel bestond het team uit medewerkers die reeds aan de slag waren binnen de sociale dienst. Later kwamen daar 10 nieuwe collega’s bij, vooral maatschappelijk werkers, nieuwkomers en anciens.

Het team heeft meegewerkt aan de opdracht om gemiddeld 300 Oekraïners een inkomen en/of huisvesting te geven. Het team speelde een voortrekkersol voor andere centrumsteden.

Veerle Van Vynckt, adviseur sociale dienstverlening, heeft niets dan lof: “Het team Oekraïne zorgt voor een positieve dynamiek en uitstraling bij de ganse sociale dienst en het lokaal bestuur. Het team doet goesting krijgen in werken voor een OCMW!”

“De laureaten voor de tweede prijs in de categorie Team zijn een voorbeeld van hoe een lokaal bestuur snel en efficiënt kan schakelen om een crisis het hoofd te bieden”, roemt de jury dit nieuwe team. “Dankzij politiek vertrouwen, een grote inzet ​ en steun van het management kreeg dit team in een turbulente periode snel het vertrouwen. Ze zorgden voor een positieve dynamiek bij de sociale dienst en bij het hele lokaal bestuur. Het is een voortrekker en een voorbeeld voor andere centrumsteden.”

Derde plaats: De Buitenschoolse Kinderopvang Pimpernel uit Tremelo sluit het rijtje af. Begin 2020 zorgde COVID-19 ervoor dat alles even stil viel, behalve bij de essentiële beroepen. Kinderopvang was daar één van. Gedurende die hele zware periode stond flexibiliteit centraal en er stond de draagkracht van heel het team onder druk. Maar wat door COVID-19 pure noodzaak was, zit ondertussen ingebakken bij de medewerkers van BKO Pimpernel: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, snel bijsturen…

Voor het hele team is dit als vanzelfsprekend: “We hebben één gezamenlijk doel en dat is de kinderen een leuke tijd bezorgen. Voor een lach van een kind doen we veel. Een vakantieperiode is pas geslaagd als we dit verwezenlijkt hebben.”

De jury noemt het bewonderenswaardig hoe dit team zichzelf in een aartsmoeilijke, geviseerde en ondankbare sector wist heruit te vinden. Elke dag opnieuw staan deze laureaten er, met één gemeenschappelijk doel: de kinderen een fijne en zorgeloze vrije tijd bezorgen”.

Werken bij lokale besturen: prijs voor de loopbaan (Servantes Award)

Werken bij lokale besturen: prijs voor de nieuwkomer (Servantes Award)

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid