Sorting by

×

Sterke en zwakke punten van de arbeidsmarkt in België

 

 

ManpowerGroup publiceert voor de tiende keer zijn wereldwijde ranglijst van arbeid (Total Workforce Index ). Deze index evalueert de marktomstandigheden voor het werven, aantrekken en behouden van zowel vaste als flexibele medewerkers in 64 landen over de hele wereld. Om dit te bereiken hebben de experts van ManpowerGroup 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt grondig doorgespit, verdeeld over vier categorieën: beschikbaarheid van competenties, arbeidskost, het wettelijk kader en productiviteit. Voor 2023 heeft België zich wereldwijd opgewerkt naar de 50e plaats (van de 64 landen) en naar de 27e plaats (van de 33 landen) in de EMEA-regio. In vergelijking met de vorige editie betekent dit een vooruitgang van 5 plaatsen wereldwijd en 1 plaats op regionaal niveau.

 

Op globaal niveau staan voor 2023 de Verenigde Staten, Singapore en Canada bovenaan de ManpowerGroup-ranglijst. Op Europees niveau worden de bovenste drie plaatsen ingenomen door Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Omgekeerd nemen Nicaragua, Honduras en Bolivia de laatste drie wereldwijde posities in. Op Europees niveau bevinden zich onderaan Turkije, Griekenland en Slowakije.

In vergelijking met andere Europese landen bevindt België zich op de 50e plaats wereldwijd, ver achter Ierland (6e), het Verenigd Koninkrijk (7e), Zwitserland (10e), Estland (13e), Nederland (14e), Noorwegen (15e) en Italië (35e), maar in de voetsporen van Polen (40e), Duitsland (42e), Frankrijk (43e), het Groothertogdom Luxemburg (46e) en Spanje (47e). Slechts vijf Europese arbeidsmarkten zijn minder aantrekkelijk dan België: Roemenië (54e), Servië (55e), Turkije (56e), Griekenland (57e) en Slowakije (58e).

 

Sterke en zwakke punten van België

Door de vergrijzing wordt de beschikbaarheid van de beroepsbevolking steeds belangrijker. Daarom heeft ManpowerGroup het gewicht van de Generation Z- en Millennialpopulaties in zijn analyse verhoogd om deze ontwikkeling te weerspiegelen. Dit jaar meet de studie ook de beschikbaarheid van hooggekwalificeerde werknemers door ze te correleren met leeftijd.

België behaalde uiteenlopende scores op de 4 onderzochte criteria: een zeer goede 16e plaats voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten (12e plaats in de EMEA-regio), een goede prestatie op het vlak van productiviteit (28e plaats wereldwijd en 14e plaats in de EMEA-regio); anderzijds blijft ons land duidelijk achter op het vlak van een te rigide wettelijke kader (50e plaats wereldwijd en 30e plaats in de EMEA-regio) en vooral op het vlak van arbeidskosten (62e plaats wereldwijd en 31e plaats in de EMEA-regio).

Verder is het vermeldenswaardig dat ons land op de 24e plaats staat wat betreft telewerken. Dit criterium evalueert verschillende aspecten van telewerken, zoals het aantal mensen dat op afstand kan werken, de toegang tot technologie, de prestaties van communicatiemiddelen, de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s, de efficiëntie van online overheidsdiensten, regelgevingsaspecten en de menselijke dimensie (toegang tot kinderopvang).

Een van de sterke punten van België is volgens het ManpowerGroup-rapport dekwaliteit van onze beroepsbevolking, waarbij 49,83% hooggekwalificeerd is en 60% vloeiend Engels spreekt. Bovendien behaalt ons land de tiende positie op het gebied van gendergelijkheid (onder 146 landen) en scoort het opmerkelijk goed met een eerste plaats op het criterium van cyberbeveiliging.

 

Bron: Manpower, 14 februari 2024 – België stijgt vijf plaatsen in de ManpowerGroup 2023 Total Workforce Index

 

​ 

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid