Sorting by

×

Verbaal geweld tegen medewerkers: een groeiend probleem

 

Meer dan een kwart van alle ambtenaren werd al het slachtoffer van fysiek geweld tijdens de werkuren. Vakbond ACV eist dat de regering ingrijpt en meer doet om incidenten tegen te gaan en te bestraffen. ‘Agressie is nooit part of the job.’

Het gaat in de eerste plaats om confrontaties waarbij geduwd, geslagen of geschopt wordt, maar ook spuwen en met voorwerpen gooien komen vaak voor. Dat blijkt uit een enquête die ACV uitvoerde bij 3.600 Nederlandstalige ambtenaren, zowel bij de Vlaamse als de federale overheid. 

 

Fysieke en mentale gevolgen

“De resultaten zijn verbijsterend”, klinkt het bij de christelijke vakbond. Temeer omdat meer dan een derde van de slachtoffers aangeeft dat ze aan het incident een licht of ernstig fysiek letsel overhielden. Een kwart van de slachtoffers liep geen fysiek maar wel psychisch letsel op.

“28 procent van de personeelsleden heeft al eens fysiek geweld meegemaakt, met fysieke en mentale gevolgen. 73 procent zegt regelmatig het slachtoffer te zijn van verbale agressie. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo een probleem, maar dat kruipt in je kleren en dat neem je de volgende dag terug mee naar het werk. Je bouwt angst op, want dat blijft niet bij een keer. Het komt bijna dagelijks voor.”

Alle sectoren

Opvallend is dat de agressie zich voordoet in alle sectoren. “Het geweld beperkt zich ook niet enkel tot politie of werknemers van openbaar vervoer, zoals je zou denken als je de krantenberichten leest. Uit de resultaten blijkt dat alle werknemers in de openbare sector met geweld geconfronteerd worden,” zegt Ilse Heylen, voorzitter van ACV Openbare Diensten. Ook bijvoorbeeld mensen van de groendienst, loketbedienden en medewerkers van VDAB of het OCMW krijgen er vaak mee te maken, klinkt het.

Reactie van de ministers

Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Petra De Sutter (Groen), de bevoegde Vlaamse en federale ministers, geven beiden aan in te zetten op trainingen om om te gaan met geweld.

“Elke ambtenaar die met geweld wordt geconfronteerd is er één te veel”, aldus De Sutter. “Maar we willen wel dat als het zich voordoet, ambtenaren weten hoe ze ermee moeten omgaan en hoe ze situaties kunnen ontmijnen. Als het toch misgaat, kunnen slachtoffers in ieder geval op juridische bijstand rekenen.”

 

Bronnen: 

De Morgen, 27/11/2023 

VRT-Nieuws, 28/11/2023 Vakbondsactie ACV kaart geweld tegen personeel openbare diensten aan: “3 op 4 al eens slachtoffer van verbaal geweld, meer dan 1 op 4 van fysiek geweld

 

​ 

Leave your thoughts

Archieven

Categorieën

Werkenbijdegemeente  is een partnersite van: werkenbijdeoverheid